Uusi liikkuvuusavustus korvaa työmatka- ja muuttokuluja

Työttömyyskassat alkavat maksaa vuoden alusta liikkuvuusavustus-nimistä uutta etuutta, jonka tarkoituksena on tukea työn vastaanottamista pitkän työmatkan päästä. Voit hakea liikkuvuusavustusta, jos vastaanotat työttömänä kokoaikatyön, jonka edestakainen työmatka on yli kolme tuntia tai osa-aikatyön, jonka edestakainen työmatka on yli kaksi tuntia.

Liikkuvuusavustuksen maksaminen edellyttää, että

  • sinulla on oikeus työttömyyspäivärahaan juuri ennen työn aloittamista
  • työmatkasi on työn alkaessa kokoaikatyössä yli kolme tuntia päivässä tai osa-aikatyössä yli kaksi tuntia päivässä
  • työaikasi on vähintään 18 tuntia viikossa
  • työsi kestää vähintään kaksi kuukautta
  • olet hakenut avustusta ennen työn alkua

Liikkuvuusavustuksen suuruus on noin 700 euroa kuukaudessa. Liikkuvuusavustuksen maksamisen kesto riippuu työn kestosta seuraavasti:

Työn kesto vähintään 2 kk -> Avustuksen kesto 1 kk
Työn kesto vähintään 3 kk -> Avustuksen kesto 1,5 kk
Työn kesto vähintään 4 kk -> Avustuksen kesto 2 kk

Jos luulet, että sinulla voisi olla oikeus liikkuvuusavustukseen, muista hakea avustusta ennen työn alkamista. Täytä hakemus ja lähetä se työttömyyskassaan. Huomaa, että hakemus ei ole sähköinen, joten täytä hakemus, tallenna se, ja lähetä se sähköisen asioinnin kautta työttömyyskassaan. Hakemuksen tulee olla työttömyyskassassa ennen työn alkamista. Avustusta ei voi enää hakea työn alettua.

HUOM! Koska laki tulee voimaan 1.1.2017, avustusta voi hakea vasta aikaisintaan sunnuntaina 1.1.2017. Jos sinulla alkaa työ heti 2.1.2017, lähetä hakemus työttömyyskassaan sunnuntaina työttömyyskassan sähköisen asiointijärjestelmän kautta, jotta hakemus olisi kassassa ennen työn alkua, mutta lain voimassa ollessa eli sunnuntaina 1.1.2017.