Ordlista för utkomstskydd

Försäkringsvillkor

Försäkringsvillkoret avser medlemsvillkoret, det vill säga att du har uppfyllt arbetsvillkoret under din medlemskap. 

Arbetskrav för utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning (arbetsvillkor)

Förutsättningen för att få inkomstrelaterad dagpenning är att du har varit anställd under din tid som medlem i arbetslöshetskassan. Det här kallas arbetsvillkor. Arbetsvillkoret är 12 kalendermånader från den 2 september 2024 och är inkomstbaserat. Förändringarna innebär att du måste arbeta i minst 12 kalendermånader för att få inkomstrelaterad dagpenning. Lönegränsen är 930 euro per månad. Arbetsvillkoret kan också ackumuleras på halvmånader, om lön är minst 465 euro, men mindre än 930 euro per kalendermånad. I detta fall utgör två halvmånaders arbetsvillkorsmånader en hel arbetsvillkorrmånad som beaktas i arbetsvillkoret. 

Arbetsvillkoret ska utföras under de 28 månader som föregår arbetslösheten. Arbetsvillkoret ska uppfyllas under ditt medlemskap. Arbetsvillkorets granskningsperiod på 28 månader kan förlängas av s.k. godtagbara skäl. Till dessa hör till exempel heltidsstudier, oavlönad sjukledighet, värnplikt och vård av barn under 3 år.    

 

Inkomstrelaterad dagpenning

Inkomstrelaterad dagpenning är samma sak som arbetslöshetsdagpenning. Arbetslöshetskassorna betalar ut arbetslöshetsdagpenningen i form av inkomstrelaterad dagpenning, medan den arbetslöshetsdagpenning som FPA betalar ut kallas grunddagpenning. Inkomstrelaterad dagpenning kallas även arbetslöshetsersättning, även om arbetslöshetskassorna inte längre betalar ut ersättningar, utan förmåner i form av arbetslöshetsdagpenning eller inkomstrelaterad dagpenning. De som är medlemmar i en arbetslöshetskassa och som uppfyller villkoren för utbetalning av inkomstrelaterad dagpenning, t.ex. medlemskaps- och arbetsvillkoren, kan få inkomstrelaterad dagpenning. Den inkomstrelaterade dagpenningen består av en grunddel och en till lönen bunden förtjänstdel. Grunddelen är lika stor som FPA:s fulla grunddagpenning (37,21 € år 2024). Förtjänstdelen utgör 45 % av skillnaden mellan dagslönen och grunddelen. Om månadslönen är högre än 3 534,95 €, utgör förtjänstdelen 20 % av den delen som överstiger beloppet. 

Dagslönen räknas ut från den genomsnittliga löneinkomsten. Se Beräkning av den inkomstrelaterade dagpenningen för mer information om hur dagpenningen räknas ut. Du kan uppskatta den inkomstrelaterade dagpenningens storlek i e-tjänsten.

Självrisktid

Självrisktiden motsvarar sju arbetsdagar. En självrisktid sätts alltid då du ansöker om inkomstrelaterad dagpenning för första gången. En ny självrisktid sätts också när arbetsvillkoret uppfylls på nytt och den nya maximitiden för inkomstrelaterad dagpenning börjar.  

Självrisktiden omfattar sju arbetsdagar om man är helt arbetslös. Om du arbetar deltid, omfattar självrisktiden timmar utan arbete. Om din dagliga arbetstid är 4 timmar per dag och 20 timmar per vecka och branschens heltidsarbete uppgår till 37,5 timmar per vecka, kan självrisktiden beräknas till 3,5 timmar per dag och 17,5 timmar per vecka. De här självrisktimmarna måste sammanlagt uppgå till 7 x 7,5 timmar, dvs. 52,5 timmar (= motsvarar tre arbetsveckor) innan självrisktiden har uppnåtts.

Pensionsslussen

Ordet pensionssluss är ett vedertaget begrepp inom utkomstskyddet. Med pensionssluss avses rätt till tilläggsdagar, dvs. utbetalning av dagpenning förbi den normala maximitiden (300–500 dagar). 

Medlemmar som är födda 1957–1960 och har fyllt 61 år innan maximiutbetalningstiden har löpt ut, får arbetslöshetsdagpenning fram till slutet av den månad som de fyller 65 år. Dessutom måste personen ha arbetat minst fem år under de senaste 20 åren med ett arbete som tjänar in pension.

Om du är född 1961 eller 1962 kan du få tilläggsdagar om du har fyllt 62 år innan dagpenningsperiodens maximitid har löpt ut. Dessutom ska du ha haft ett pensionsförsäkrat arbete i minst fem år under de senaste 20 åren, bakåträknat från den tidpunkt då maximitiden tog slut.

Om du är född 1963 kan du få tilläggsdagar om du har fyllt 63 år innan dagpenningsperiodens maximitid har löpt ut. Dessutom ska du ha haft ett pensionsförsäkrat arbete i minst fem år under de senaste 20 åren, bakåträknat från den tidpunkt då maximitiden tog slut.

Om du är född 1964 kan du få tilläggsdagar om du har fyllt 64 år innan dagpenningsperiodens maximitid har löpt ut. Dessutom ska du ha haft ett pensionsförsäkrat arbete i minst fem år under de senaste 20 åren, bakåträknat från den tidpunkt då maximitiden tog slut.

Om du är född 1965 eller senare du har inte rätt att få tilläggsdagar. Inkomstrelaterad dagpenning kan betalas ut tills du är 65. 

Om en medlem redan betalas för tilläggsdagar, kan dagarna inte längre nollställas och den inkomstrelaterade dagpenningen inte fastställas på nytt, även om medlemmen arbetar och uppfyller ett nytt arbetsvillkor under den tid som tilläggsdagarna betalas ut.

Karens

Karenserna är perioder som TE-byrån fastställer, under vilka dagpenning inte betalas ut. Arbetslöshetskassan kan inte påverka om TE-byrån fastställer en karens, eftersom fastställandet av karens alltid är en arbetskraftspolitisk fråga. Om TE-byrån har fastställt en karens, avger den ett arbetskraftspolitiskt utlåtande i ärendet till arbetslöshetskassan. Arbetslöshetskassan ger medlemmen ett beslut med anledning av utlåtandet. Du kan därefter begära omprövning till beslutet av besvärsnämnden för social trygghet.

Lönearbetare

Med lönearbetare avses en löntagare, vars utkomst grundar sig på löneinkomst av arbete som utförs åt en annan. Endast en löntagare kan bli medlem i en löntagarkassa och det är endast löntagare som kan försäkras mot arbetslöshet i en löntagarkassa. Observera att arbete i makans/makens företag kan vara företagsverksamhet och inte lönearbete i den mening som avses i utkomstskyddet. Se Företagsamhet för mer information om ämnet.

Jämkad dagpenning och förbrukning av maximitiden

Vid jämkad dagpenning förbrukas maximitiden så att den jämkade dagpenningen som arbetslöshetskassan betalar ut (brutto) divideras med full inkomstrelaterad dagpenning. Detta ger det antal dagar som förbrukar maximitiden under den period för vilken utbetalningen sker. Om kassan betalar ut 750 euro i månaden brutto och den fulla inkomstrelaterade dagpenningen är 75 euro förbrukas maximitiden hälften långsammare än normalt, dvs. 10 dagar i månaden.

Företagare

En person som är anställd kan enligt utkomstskyddet i vissa fall anses vara företagare på heltid. Om du till exempel är anställd i ett familjeföretag i vilket du har en ägarandel, kan du anses vara företagare enligt utkomstskyddet för arbetslösa. Se Företagsamhet för närmare definitioner för företagsamhet.

En företagare i bisyssla kan få dagpenning, om företagsverksamheten anses vara så liten att verksamheten inte hindrar att han eller hon tar emot heltidsarbete. Arbets- och näringsbyrån avgör om företagsverksamhet är en bisyssla, inte arbetslöshetskassan.