Verotus ja verokorttien lähettäminen työttömyyskassaan

Työttömyyskassa Pro saa 1.2.2021 voimaan tulevat verotiedot suoraan verottajalta, joten näitä verokortteja ei tarvitse lähettää työttömyyskassaan (edellytyksellä, että olet ollut työttömyyskassa Pron jäsenenä joulukuussa 2020).

Lähetä muutosverokortti työttömyyskassaan, jos olet hakenut muutosta ennakonpidätykseen. 

Voit tarvita uuden verokortin, kun saat ansiopäivärahaa. Veroprosentti ei kuitenkaan aina pienene, vaikka tulot vähenisivät esimerkiksi aikaisempaan palkkatuloon verrattuna. Tämä johtuu siitä, että ansiopäivärahasta ei voi tehdä samoja vähennyksiä verotuksessa kuin palkkatulosta. Kun haet muutosverokortin työttömyyskassan etuutta varten, ennakonpidätys suoritetaan verokortissa määrätyn ennakonpidätysprosentin mukaan, vaikka se olisi alle 25 prosenttia. Sen sijaan palkkaa varten myönnetyn muutosverokortin ennakonpidätys on aina vähintään 25 prosentin suuruinen*.

Kätevimmin uuden muutosverokortin saat tilattua OmaVerosta. Verkkopalvelussa voit joko tulostaa verokortin itse tai merkata verokortin suoraan työttömyyskassaan lähetettäväksi. Kun tilaat vuoden 2021 muutosverokortin lähetettäväksi suoraan Työttömyyskassa Prohon sähköisesti, on se kassalla seuraavana arkipäivänä.

Kirjautuaksesi verottajan palveluun tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin.

*Verohallituksen 27.11.2015 antaman päätöksen mukaan ennakonpidätys suoritetaan vähintään 25 prosentin suuruisena, jos jäsenelle maksetaan työttömyyspäivärahaa tai vuorottelukorvausta ja ennakonpidätysprosentti on laskettu palkkaa varten.

Verotus kannattaa tarkistaa syksyllä

Jos olet ansiopäivärahan saajana, sinun kannattaa tarkistaa syksyllä, riittääkö verokortin tuloraja myös loppuvuodeksi. Jos huomaat, että se ei riitä, sinun kannattaa tilata muutosverokortti loppuvuodelle. Huomaa tuloarviota tehdessäsi, että maksupäivä ratkaisee verotusvuoden. Jos esimerkiksi joulukuun 2020 ansiopäivärahapäivien maksupäivä on tammikuun puolella, ne verotetaan vuoden 2021 verotuksessa. Kannattaa myös huomata, että jos haet muutosverokortin loppuvuodeksi, käytämme sitä vielä seuraavan vuoden tammikuussa maksettavien ansiopäivärahojen ennakonpidätykseen, ellet hae uutta muutosverokorttia heti vuoden alussa.