Verotus ja verokorttien lähettäminen työttömyyskassaan

Työttömyyskassa Pro saa 1.2.2022 voimaan tulevat verotiedot suoraan verottajalta, joten näitä verokortteja ei tarvitse lähettää työttömyyskassaan (edellytyksellä, että olet ollut työttömyyskassa Pron jäsenenä tammikuussa 2022).

Lähetä muutosverokortti työttömyyskassaan, jos olet hakenut muutosta ennakonpidätykseen. 

Voit tarvita uuden verokortin, kun saat ansiopäivärahaa. Veroprosentti ei kuitenkaan aina pienene, vaikka tulot vähenisivät esimerkiksi aikaisempaan palkkatuloon verrattuna. Tämä johtuu siitä, että ansiopäivärahasta ei voi tehdä samoja vähennyksiä verotuksessa kuin palkkatulosta. Kun haet muutosverokortin työttömyyskassan etuutta varten, ennakonpidätys suoritetaan verokortissa määrätyn ennakonpidätysprosentin mukaan, vaikka se olisi alle 25 prosenttia. Sen sijaan palkkaa varten myönnetyn muutosverokortin ennakonpidätys on aina vähintään 25 prosentin suuruinen*.

Kätevimmin uuden muutosverokortin saat tilattua OmaVerosta. Verkkopalvelussa voit joko tulostaa verokortin itse tai merkata verokortin suoraan Työttömyyskassa Prohon lähetettäväksi. Kun valitset muutosverokortin lähetettäväksi suoraan Työttömyyskassa Prohon sähköisesti, on se kassalla seuraavana arkipäivänä.

Kirjautuaksesi verottajan palveluun tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin.

*Verohallituksen 27.11.2015 antaman päätöksen mukaan ennakonpidätys suoritetaan vähintään 25 prosentin suuruisena, jos jäsenelle maksetaan työttömyyspäivärahaa tai vuorottelukorvausta ja ennakonpidätysprosentti on laskettu palkkaa varten.

Verotus kannattaa tarkistaa loppuvuonna

Jos olet ansiopäivärahan saajana, sinun kannattaa tarkistaa syksyllä, riittääkö verokortin tuloraja myös loppuvuodeksi. Jos huomaat, että se ei riitä, sinun kannattaa tilata muutosverokortti loppuvuodelle. Huomaa tuloarviota tehdessäsi, että maksupäivä ratkaisee verotusvuoden. Jos esimerkiksi joulukuun 2021 ansiopäivärahapäivien maksupäivä on tammikuun puolella, ne verotetaan vuoden 2022 verotuksessa. Kannattaa myös huomata, että jos haet muutosverokortin loppuvuodeksi, käytämme sitä vielä seuraavan vuoden tammikuussa maksettavien ansiopäivärahojen ennakonpidätykseen, ellet hae uutta muutosverokorttia heti vuoden alussa. 

Oman verotiedon tarkistaminen

Oman verotiedon voit tarkistaa Sähköisessä asioinnissa Tulo- ja verotiedot osion Verotiedot kohdassa.

Miksi suorasiirrossa on toimitettu eri veroprosentti kuin verokortilla näkyy?


Ansiosidonnaisesta päivärahasta ennakonpidätys on aina vähintään 25 %, ellei asiakas ole toimittanut työttömyyskassalle muutosverokorttia etuutta varten. Jos muutosverokorttia etuutta varten ei ole, ansiosidonnaisesta päivärahasta pidätetään veroa vähintään 25 % riippumatta siitä, mikä veroprosentti näkyy palkan verokortilla tai työttömyyskassalle on toimitettu. Vähintään 25 prosentin ennakonpidätys perustuu Verohallinnon päätökseen ennakonpidätyksen toimittamistavoista ja määrästä. Etuuden (esim. ansiosidonnainen päiväraha) veroprosentti on usein palkkatulon veroprosenttia suurempi, koska siitä ei tehdä verotuksessa samoja vähennyksiä kuin palkkatulosta. 
Jos asiakas saa ansiosidonnaista päivärahaa, suosittelemme muutosverokortin hakemista etuudelle OmaVerossa. Muutosverokorttia hakiessa tulee tarkistaa kaikki tulot ja vähennykset koko vuodelta.  

Miksi verokortilla ja suorasiirrossa toimitetussa verokortissa  on eri tuloraja?

Sähköisessä asiointipalvelussa näkyvä tuloraja on Verohallinnon arvio asiakkaan ansiosidonnaisen päivärahan tulorajasta. Se perustuu asiakkaan verokortilla näkyvään  arvioon palkan määrästä (päiväraha on yleisimmin noin 60 % palkan määrästä). 
Esimerkiksi:
Henkilön vuosipalkka on 19 000 €. Jos asiakas asuu Helsingissä, hänen palkan veroprosenttinsa on 4,5 ja lisäprosentti 27 %. Koska ansiosidonnaisen päivärahan määrä on yleisimmin noin 60 prosenttia palkan määrästä, Verohallinnon työttömyyskassalle välittämä etuuden tuloraja on 11 400 € ja pidätysprosentti 20%. Työttömyyskassa pidättää ansiosidonnaisesta päivärahasta Verohallinnon päätöksen mukaan 25 %.